Ara ararauna (Ara ararauna) – gatunek dużego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae), z jaskrawoniebieskimi piórami z wierzchu i żółtymi od spodu. Na boku głowy naga biała skóra poprzecinana czarnymi prążkami. Najczęściej żyje w parach, lecz czasami w luźnych grupach powyżej 25 osobników. Lata pewnie, chociaż wolno. Aktywna głównie wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Przez większą część dnia żeruje w koronach drzew, gdzie trudno ją dostrzec.

Długość ciała: 80-95cm Rozpiętość skrzydeł: 90 - 95 cm. Składa dwa białe jaja. Gniazduje w dziuplach wysokich drzew. Pożywienie: owoceliścienasionaorzechy, młode pędy, ziarno zbóż. Zjada ok. 20 gatunków roślin, z których wiele jest dla ludzi niesmacznych lub nawet toksycznych.

 

Logo

Lokalizacja papugarni


Papugarnia LEA
Ul. Krajewskiego 27,
33-300 Nowy Sącz

Skontaktuj się z nami


Tel. +48 797 509 583
e-mail: kontakt@papugarnialea.pl

Godziny otwarcia


Wt. - Pt.: 12:00 - 18:00
Sb. - Nd.: 11:00 - 18:00