Zeberka timorska, zeberka, amadyna zebrowata (Taeniopygia guttata) – gatunek małego ptaka z rodziny astryldowatych(Estrildidae), zamieszkujący Australię, gdzie jest liczny i Małe Wyspy Sundajskie. Jest to ptak chętnie hodowany w klatkach na całym świecie.

Wyróżniono dwa podgatunki T. guttata : zeberka timorska (Taeniopygia guttata guttata) – Małe Wyspy Sundajskie oraz zeberka australijska (Taeniopygia guttata castanotis) – środkowa Australia. Takson często traktowany jako odrębny gatunek.

U zeberek występuje dymorfizm płciowy. Samce, w przeciwieństwie do samic, posiadają pomarańczowe policzki oraz rude piórka w białe kropki pod skrzydłami. U obu płci płaszcz jest brązowawy, wierzch głowy szary lub popielaty, spód ciała biały, pierś lekko prążkowana, oddzielona od brzucha czarną kreską. Ogon w poprzeczne, czarno-białe pasy. Dziób mocny, czerwony. Pod okiem czarna, pionowa kreska. Osobniki podgatunku T. guttata guttata mają bardziej intensywnie szarą głowę i jaśniejsze podgardle.

Zeberki są towarzyskie, żyją często w dużych stadach liczących 10-100 osobników. W okresie lęgowym pary odłączają się od stada i zakładają gniazda, ale nadal w koloniach – na jednym drzewie może się gnieździć kilka par. Zeberki zamieszkują suche tereny trawiaste i inne tereny otwarte z niewielką ilością drzew. Potrzebują do życia bliskości wody, ponieważ żywią się nasionami i muszą pić.

Logo

Lokalizacja papugarni


Papugarnia LEA
Ul. Krajewskiego 27,
33-300 Nowy Sącz

Skontaktuj się z nami


Tel. +48 797 509 583
e-mail: kontakt@papugarnialea.pl

Godziny otwarcia


Wt. - Pt.: 12:00 - 18:00
Sb. - Nd.: 11:00 - 18:00