Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri) to gatunek papugi z Indii, dość często spotykany w hodowlach. Brak dymorfizmu płciowego, poza różnicami w ubarwieniu głowy i szyi. Gatunek nominatywny jest zielony z ciemną obrożą, biegnącą przez gardło i pod policzkami. Dziób jest czerwony. Czerwonawa jest też obwódka oka.
Występowanie i środowisko: Papuga ta żyje w Indiach i na Sri Lance. Co ciekawe w USA, Singapurze, Europie (w tym w Wielkiej Brytanii) żyją populacje zbiegłe z hodowli. W Sudanie (Afryka) żyje podgatunek tej papugi. Preferuje lasy, zarośla, sawanny wzdłuż rzek. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.
Papuga ta żyje około 25 lat. Gatunek ten jest odporny na niskie temperatury.
Młode, co ważne odizolowane ptaki, bardzo szybko uczą się mówić. Aleksandretta obrożna dorasta do 41 cm długości ciała. To ptak roślinożerny.

 

Logo

Lokalizacja papugarni


Papugarnia LEA
Ul. Krajewskiego 27,
33-300 Nowy Sącz

Skontaktuj się z nami


Tel. +48 797 509 583
e-mail: kontakt@papugarnialea.pl

Godziny otwarcia


Wt. - Pt.: 12:00 - 18:00
Sb. - Nd.: 11:00 - 18:00