Aleksandretta większa (Psittacula eupatria) to gatunek papugi o zielonym upierzeniu z czarno-różową obrożą na szyi. Kark i policzki mają niebieskawy odcień. Charakterystyczne są też czerwonawe plamy na skrzydłach. Papuga ta ma duży dziób w kolorze czarno-żółtym. Samica nie ma obroży i ma bardziej matową kolorystykę pierza. Gatunek spotykany w hodowlach.
Występowanie i środowisko: papuga azjatycka, gdzie zamieszkuje wilgotne lasy, namorzyny i tereny rolnicze ba południu kontynentu.
Aleksandretta większa żyje około 35 lat. Długość ciała wynosi 40-58 cm. Aleksandretta większa żywi się głównie nasionami, pąkami, kwiatami, owocami oraz nektarem.

 

There are no images in the gallery.

Logo

Lokalizacja papugarni


Papugarnia LEA
Ul. Krajewskiego 27,
33-300 Nowy Sącz

Skontaktuj się z nami


Tel. +48 797 509 583
e-mail: kontakt@papugarnialea.pl

Godziny otwarcia


Wt. - Pt.: 12:00 - 18:00
Sb. - Nd.: 11:00 - 18:00